5 tipov na letnú turistiku na Slovensku podľa Nely Gogovej

Vitamin Well ambasádorka a cestovateľka Nela Gogová odporúča svojich 5 najobľúbenejších miest, turistík a výhľadov v slovenskej prírode. Využi leto na plno, získaj nezabudnuteľné zážitky a nezabúdaj na pravidelnú hydratáciu.

 

1. Poludnica

Poludnica je jeden z najkrajších výhľadových vrcholov na Liptove. Nachádza sa v Nízkych Tatrách, mimo hlavného hrebeňa. Východiskových bodov na turistiku je viac, no najpríjemnejšia a najkrajšia trasa vedie po žltej turistickej značke zo Závažnej Poruby od ski centra Opalisko. Jej celková dĺžka je niečo okolo 10 km (tam aj späť) s 900 metrovým stúpaním. Na tejto trase sa nachádza aj jaskyňa Kamenné mlieko a na vrchole s nadmorskou výškou 1549 metrov nad morom nájdete fotogenický skalný výbežok s jedinečným výhľadom na Vysoké Tatry s dominantným Kriváňom.

2. Skalisko Volovec

Volovec je menej výrazný a nie veľmi známy kopec vo Volovských vrchoch. Mnohí ho poznajú vďaka Ceste hrdinov SNP, ktorá prechádza cez veľkú časť Volovských vrchov, priamo aj cez Volovec, ktorý sa nachádza v nadmorskej výške 1293m. Okrem červenej SNPčky sa sem najrýchlejšie dostanete po zelenej turistickej značke z obce Čučma pri Rožňave. Treba ísť na samý koniec dediny a odparkovať auto pri poslednom dome pred ľavotočivou zákrutou. Trasa má celkovo 12 km (tam aj späť) a zdoláte na nej približne 830 výškových metrov. Za dobrej viditeľnosti z vrcholu uvidíte aj Vysoké Tatry či Kráľovu hoľu. Pekný pohľad je tu aj na Rožňavskú kotlinu a planiny Slovenského krasu.

3. Čereňova skala

Čereňova skala v Chočských vrchoch ponúka nádherné výhľady za veľmi málo námahy. Východiskom je obec Liptovská Anna neďaleko Bešeňovej. Auto je možné odparkovať na konci obce na neplatenom parkovisku pri starom kostolíku. Z parkoviska to je na vrchol Čereňovej skaly (1042 m.n.m.) niečo okolo 1,7 km s 300m prevýšením. Bude to teda strmák, ale rýchly. Na samotnom vrchole nájdete kríž a uvidíte Liptov ako na dlani. Pozornosť zaujme jednoznačne Liptovská mara ale i Nízke či Západné Tatry. Čereňova skala sa inak nazýva aj Jánošíkov stôl a pod týmto názvom ju nájdete napríklad aj na Mapy.cz.

4. Súľovské skaly

Súľovské skaly sú veľmi príťažlivým skalným mestom nachádzajúcim sa len pár kilometrov od Bytče. Charakteristické sú zaujímavými tvarmi v podobe skalných veží, ihiel, okien, brán, ktoré sú oddelené hlbokými tiesňavami, roklinami a dolinami. Medzi najkrajšie útvary patrí jednoznačne Gotická brána, ktorú nájdete na začiatku náučného chodníka, ktorý začína od parkoviska pri ceste ešte pred obcou Súľov Hradná. Parkovisko je spoplatnené a v letných mesiacoch je tu celkom nápor. Ku Gotickej bráne sa dostanete približne za 30 minút a zdoláte pri tom približne 200 výškových metrov. Celý okružný náučný chodník má dĺžku 7,5 km a 17 zastávok s náučnými tabuľami. Vrelo odporúčam si tento okruh predĺžiť a z náučného chodníka prejsť na červenú turistickú značku, kde nájdete jeden z najkrajších výhľadov na Súľovských skalách. Taktiež sa oplatí okruh predĺžiť po zelenej na Roháčske sedlo a po modrej sa vrátiť späť do obce. Prípadne zísť po žltej cez zaujímavú jaskyňu Šarkania diera. Na Súľovské skaly si treba vyhradiť celý deň, je tu naozaj veľa výnimočných miest, ktoré sa oplatí vidieť.

5. Sivec

Výrazný skalný výbežok s názvom Sivec sa vypína nad vodnou nádržou Ružín pri Košiciach. Vedie k nemu pomerne nenáročná trasa s celkovou dĺžkou cca 7 km, na ktorej nastúpate necelých 450 výškových metrov. Zeleno značený turistický chodník začína neďaleko smerovníka – Vodná nádrž Ružín, most. Odtiaľto sa dá autom dostať ešte trošku vyššie a zaparkovať pod lesom, do ktorého vedie značka. Cestu si môžete predĺžiť zachádzkou na Drienkovu skalu, z ktorej sú tiež veľmi pekné výhľady na vodnú nádrž Ružín. Bez tejto zachádzky budete na vrchole za približne 1:30 hod. Za dobrej viditeľnosti je zo Sivca možné vidieť i Vysoké Tatry a obzvlášť krásne sú tu západy slnka.

 

Vitamin Well Active Jablko
500 ml

2.09 €

Podobné články