12 DÔVODOV PREČO UŽÍVAŤ HRACHOVÝ PROTEÍN
Hrachový proteín je často podceňovaný, pokiaľ ide o cvičenie a budovanie svalov. Mnoho ľudí má tendenciu považovať bielkoviny rastlinného pôvodu za neúplné zdroje bielkovín. Avšak hrachový proteín je plnohodnotným rastlinným zdrojom bielkovín. A tu je 12 dôvodov prečo!
1.Hrachový proteín obsahuje veľa leucínu
Hrachový proteín obsahuje veľa aminokyselín. Aminokyseliny sú pre naše telo životne dôležité. Existuje asi 9 aminokyselín, ktoré sú pre nás nevyhnutné. Leucín je jednou z týchto aminokyselín a je nevyhnutný pre budovanie spojivového tkaniva, ako je koža, chrupavka a kosti. Leucín tiež pomáha absorbovať vápnik, ktorý je nevyhnutný pre silné kosti.
Strukoviny sú jedným z najbohatších zdrojov leucínu, takže ak je vaša strava bohatá na obilniny alebo bielkoviny na báze obilnín a málo fazule a strukovín, hrachový proteín je pre vás tou správnou cestou.
2. Máš alergiu na srvátku a kazeín? Žiaden strach! Hrachový proteín nič z toho nemá
Väčšina proteínových práškov, ktoré nájdete v miestnych obchodoch s potravinami, obsahuje srvátku alebo kazeín. Hoci väčšina laktózy bola zo srvátky odstránená, stopové množstvá stále zostávajú.
Hrachový proteín je bez sóje, bez mliečnych výrobkov, bez lepku a bez orechov, čo znamená –môžete byť alergickí na čokoľvek a ešte si pochutnáte na hrachovom proteíne!
3. Hrachový proteín je bez lepku
Ak ste alergický na lepok alebo z akýchkoľvek dôvodov dodržiavate bezlepkovú diétu, nič vám nehrozí. Hrachový proteín nie je len bez lepku, je PRIRODZENE bezlepkový. Čo na to hovoríš?
4. Hrachový proteín je šetrný k vášmu žalúdku
Možno ste už počuli, že rôzne fazule a strukoviny vám spôsobujú plynatosť a nafúknuté brucho. Hrachový proteín pochádza zo strukovín, ale hrášok prechádza procesom na odstránenie väčšiny obsahu vlákniny a škrobu – čo je zvyčajne najväčšia príčina plynatosti a nadúvania. Je tiež dobre stráviteľná – uhádnete, aká vysoká? Až 94% stráviteľnosť! Wow.
5. Vysoký obsah železa na rastlinnej báze
Železo je esenciálny minerál, ktorý pomáha telu transportovať kyslík krvou. Nedostatok železa môže viesť k vážnym následkom, ktorým ľahko predídeš konzumáciou potravín bohatých na železo.
Existujú dva druhy železa. Jeden sa nachádza v živočíšnom mäse a druhý v rastlinách. Hrachový proteín je samozrejme bohatý na železo nachádzajúce sa v rastlinách, nehémové železo.
6. Nízky glykemický index – dlhšie, ale ľahšie trávenie
Hrachový proteín s nízkym glykemickým indexom znamená, že sa trávi dlhšie. Ako už bolo povedané – stále je ľahko stráviteľné. Dlhšie trávenie znamená, že hladina cukru v krvi sa môže udržiavať rovnomerná. Vďaka tomu sa budeš cítiť sýti na dlhší čas a tiež vám môže pomôcť udržať si stabilnú telesnú hmotnosť a udržať si zdravú váhu.
7. Hrachový proteín je nízko sacharidový
Strukoviny majú zvyčajne vysoký obsah komplexných sacharidov, ale z hrachových bielkovín bola väčšina sacharidov odstránená, vďaka čomu je hrachový proteín zdrojom bielkovín s nízkym obsahom sacharidov.
8. BCAA pre vaše bicepsy
BCAA sú aminokyseliny, ktoré si telo nevie vyrobiť samo. BCAA pomáhajú naberať a budovať svaly a tiež stimulujú syntézu bielkovín.
Podľa štúdie vykonanej Národnou knižnicou medicíny v USA účastníci, ktorí suplementovali hrachový proteín, zvýšili hrúbku bicepsového svalu rovnakou rýchlosťou ako účastníci užívajúci srvátkový proteín.
9. Hrachový proteín + arginín = Pravda
Arginín je tiež aminokyselina, ktorá je dobrá pre vaše srdce a rast svalov. Hrachový proteín v skutočnosti obsahuje viac ako 3-násobok množstva arginínu na gram ako srvátkový proteín. Nie je to niečo!
10. Hrachový proteín má veľmi nízky obsah FODMAP
FODMAP –potraviny obsahujúce určité sacharidy a cukrové alkoholy, ktorým sa naozaj chceme vyhnúť, ak máme syndróm dráždivého čreva.
Hrachový proteín má veľmi nízky obsah FODMAP. Super, však?
11. Hrachový proteín obsahuje megahorčík
Horčík je jedným z našich najlepších priateľov. Horčík sa podieľa na viac ako 600 rôznych chemických reakciách v našom tele – vrátane pohybu svalov. Štúdie ukázali, že tiež pomáha pri oprave DNA a môže tiež prospievať zdraviu srdca a mozgu.
Hrachový proteín je obrovský zdroj horčíka, ktorý uľahčuje konzumáciu odporúčaného denného príjmu s malou pomocou od nášho priateľa – hrachu.
12. Hrachový proteín neobsahuje nasýtené tuky a cholesterol
Nasýtené tuky sú zlé pre srdce, pretože zvyšujú hladinu cholesterolu v krvi. Jednoduchý spôsob, ako znížiť príjem nasýtených tukov a cholesterolu, je obmedziť živočíšne produkty a bielkoviny, pretože sa nachádzajú iba v živočíšnych bielkovinách.
Ver, či never – hrachový proteín má veľa výhod. Je to dobrý a kompletný zdroj bielkovín, ktorý má veľký vplyv na tvoje telo a celkové zdravie. Okrem zdravotných výhod je to aj najlepšia alternatíva z ekologických dôvodov. Ale o tom si povieme viac neskôr. Zatiaľ – bežte do najbližšieho obchodu kúpiť hráškový proteín! Alebo si urobte peknú malú prechádzku k chladničke, vezmite si Sproud a dajte si pohár tejto hrachovej dobroty bohatej na bielkoviny.